Expositie: Nostalgische timmerfabriek in 101 beelden gevangen…

Achter de showroom van Eurlings Interieurs ligt de nostalgische timmerfabriek van overgrootvader Harry Eurlings uit het begin van de vorige eeuw. Wij openden de deuren naar de werkplaats met een lintzaag, vandiktebank, frees, schuurmachine, boor enzovoort. Tientallen urban explorers, kunstenaars en creatievelingen lieten zich hier inspireren door het verleden.

De timmerfabriek diende als decor voor urbexing, installaties en schilderkunst. De resultaten zijn verbluffend en zeer gevarieerd. Waar de een bewust op afstand blijft, zoomt de ander in op detail. Waar de een zich beperkt tot het dramatische effect van zwart-wit, kiest de ander juist bewust voor kleur.

Urban explorers bezoeken, fotograferen en documenteren verlaten oude fabriekspanden, voormalige ziekenhuizen, scholen, kantoorgebouwen, gestichten, kastelen en kerken. Net als onze timmerfabriek zijn deze gebouwen zwaar aangetast door de tand des tijds. De term urban exploring betekent letterlijk verkennen van het stedelijke maar het kan zich net zo goed op het platteland afspelen.

Urbexers houden zich meestal aan de regel Leave nothing but footprints, take nothing but pictures. Sommigen plaatsen die dan op een website of beheren een collectie. Het is een sport om een unieke urbexlocatie te vinden en de gouden regel is dan ook: geef niet zomaar het adres van een locatie weg. Ze werken meestal in kleine groepen omdat het gevaarlijk kan zijn. Bij het betreden van de, vaak bouwvallige, verlaten gebouwen bestaat het risico door vloeren of trappen te zakken, of om gevaarlijke stoffen als gassen en chemicaliën aan te treffen, of losliggende elektrische bedrading.

 

Een klein gedeelte van de expositie Nostalgische werkplaats in 101 beelden gevangen en het mini-museum 101 herinneringen aan Eurlings Interieurs… zijn nog steeds te bezoeken.

Facebook fotoalbum >>

Deelnemerslijst urban explorers, fotografen, kunstenaars en creatievelingen:
Anita Linden
Anjolie Deguelle

Beppy Heijnens
Cobi Riksen
Dafne op ’t Eijnde

Dorieke Schreurs
Edwin Verhoef

Giel Robeerst
Hélène Klein
Hub Eijkenboom
Ijona Schols

Jean Vandeberg
Jos Dassen
Jos Knollmüller
Lysanne Frijns

Kaza Poorter
Marten Numan
Miriam Caggiari
Mirjam Offeringa
Peter Lambrichs
Raoul Limpens

Rob Rikers
Roger Coenders
Roman Robroek
Sandra Raadschelders
Wim Riksen

Met dank aan Peter Lambrichs voor het brainstormen, meedenken, filosoferen, creëren en uitvoeren.

#urbanexplorers
#urbanexploring
#urbexing

Expositie: Nostalgische werkplaats in 101 beelden gevangen… >>
Mini-museum: 101 Herinneringen aan Eurlings Interieurs… >>

 

Film met dank aan Peter Lambrichs