Muggen en andere insecten: wegwezen!

Muggen en andere insecten: wegwezen!

De warme zomernachten waarin we de ramen van de slaapkamer wijd opengooien voor verkoelende en frisse lucht in huis zijn er weer. Dit is niet alleen voor ons heerlijk, maar ook voor de ongewenste indringers die ‘s nachts moeiteloos de weg naar onze blote huid weten te vinden.

Er is niets vervelender dan slapeloze nachten door het gezoem van een mug in je oor of de jeuk die een muggenbeet veroorzaakt. Daarom zetten we een aantal tips, fabels en feitjes op een rij die je helpen bij het weren van deze ongenodigde gasten. Want naast dat horren, klamboes, bedekkende kleding en DEET zeer effectieve middelen zijn om beestjes op afstand te houden, zijn er een aantal huis-, tuin-, en keukentips die het proberen waard zijn! Pas op! Gebruik in landen met malariamuggen sowieso (één van) bovenstaande middelen.

Fabels en feiten

Dat muggen afkomen op licht, is een van de meest bekende fabels. Wat muggen echt lekker vinden zijn warme en vochtige ruimtes. Zodra het ‘s avonds afkoelt, neemt een mug lichaamswarmte van 20 meter afstand waar. In huis kan het aanzetten van de airco of ventilator dan ook helpen. De koude luchtstromen die uit de airco en ventilator komen, zorgen ervoor dat muggen op een afstand blijven. Om een muggenplaag in de tuin te voorkomen, is het handig om alle emmers of regentonnen af te dekken. De insecten leggen namelijk maar wat graag hun eitjes in stilstaand water.

Homemade muggenolie en Vitamine B

Ook zoiets: je deelt je slaapkamer, maar alleen jij wordt lek geprikt! Dat is natuurlijk erg vervelend, maar verklaarbaar! Het is wetenschappelijk bewezen dat muggen hun ‘prooi’ kiezen op basis van lichaamsgeur. Doordat we allemaal anders ruiken, is de één aantrekkelijker voor de mug dan de ander. Welke stoffen aantrekkelijk zijn, verschilt per soort mug. Wel zijn er een aantal geuren waar geen enkele mug van houdt. Naast DEET, zijn er een aantal natuurlijke middelen die kunnen helpen. Zo schijnt de geur die je lichaam aanmaakt bij een hoog vitamine B-gehalte onaantrekkelijk te zijn, en ook natuurlijke oliën als tea tree-, lavendel- en eucalyptusolie en citroensap schrikken muggen af.

Planten

Ook de geur van bepaalde planten houdt muggen op een afstandje. Waar wij bij lavendel denken aan uitgestrekte velden in de Provence, Franse kaas en croissants, zorgt deze geur bij muggen voor allesbehalve een vakantiegevoel. Een zakje gedroogde lavendel onder het kussen en wat struiken in potten voor de ramen schijnt muggen te weren. Evenals de kruidige geuren van rozemarijn, munt en basilicum. En baat het niet dan schaadt het niet. De vrolijke kleuren van lavendel fleuren je balkon of tuin direct op, en een lekkere verse muntthee of pasta met zelfgemaakte basilicumpesto, maken het aanschaffen van deze planten zeker waard!

Horren

Foolproof blijft de traditionele hor. Want: zolang muggen niet naar binnen kunnen, is prikken onmogelijk. De horren van Luxaflex® zijn duurzaam, op maat gemaakt en verkrijgbaar in verschillende profiel- en gaaskleuren. Ook bestaan er horren met Polltex gaas die 90 procent van alle pollen buiten houden, ideaal voor mensen met hooikoorts die toch wat frisse lucht in huis willen. Lees verder >>

Bron: Luxaflex Nederland & Margriet

Luxaflex inzethor Luxaflex horren Luxaflex inzethor Luxaflex Plisse hordeuren Luxaflex Plisse Hordeur Luxaflex Plisse Hordeur Luxaflex Hordeur

Laat een reactie achter